Bulgria ltalban - Balkni orszg


Bulgária

BULGÁRIA ÁLTALÁBAN

Bulgária (2007 eleje óta) európai uniós tagország Délkelet-Európában, a Fekete-tenger partján. Tagja a NATO-nak, a WTO-nak, a Nemzetközi Valutaalapnak és az ENSZ-nek is. Pénzneme a bolgár leva (BGN), hivatalos nyelve a bolgár. 1908. szeptember 22-én függetlenedett a törököktől. Területe 111 002 km2, ami csaknem 100%-ig szárazföld. Fővárosa Szófia, államformája pedig parlamentáris köztársaság. Határos vele Románia, Szerbia, Törökország és Görögország. A köztársasági elnök az államfő (Georgi Parvanov), őt a köztársasági alelnök (Angel Marin) helyettesíti. A miniszterelnök Bojko Boriszov (GERB párt, 2009 óta). Az Alkotmányukat 1991-ben rögzítették. Az ország 28 megyére (oblasti) van felosztva: Blagoevgrad megye, Kjusztendil megye, Pazardzsik megye, Veliko Tarnovo megye, Vidin megye, Dobrics megye, Gabrovo megye, Burgasz megye, Haszkovo megye, Várna megye, Szmoljan megye, Szófia megye, Kardzsali megye, Jambol megye, Pernik megye, Pleven megye, Sumen megye, Szilisztra megye, Plovdiv megye, Razgrad megye, Rusze megye, Szliven megye, Sztara Zagora megye, Lovecs megye, Montana megye, Targoviste megye, Vraca megye. A székhelyükről lettek a megyék elnevezve.

BULGÁRIA LAKOSSÁGA

Lakossága több, mint hét és fél millió fő, Szófiában 1. 200. 000 fő körüli a lakosság. A bolgárok alkotják az ottani népesség körülbelül 80-82%-át (több, mint 6. 000. 000 fő). Bulgária lakossága körülbelül ugyanilyen arányban vallja magát bolgár anyanyelvűnek. A legelterjedtebb az ortodox keresztény vallás, de ez sem hivatalos államvallás. Hat és fél millióra tehető ehhez az egyházhoz tartozók száma, ez a becslések szerint több, mint a lakosság 80%-a. 12% muszlim vallású.

BULGÁRIA GAZDASÁGA

Bulgária agrár-ipari gazdaságot működtet. A GDP közel 30%-a az iparból, 60%-a a szolgáltatásból és valamivel több, mint 10%-a a mezőgazdaság révén áll elő. Valaha a gépgyártás volt a húzóágazat, napjainkra Bulgária fő profilja a textilipar és az élelmiszeripar. Energiafogyasztásához Oroszország biztosít számára importot, főbb exportjait pedig Görögországba és Törökországba bonyolítja, de nagyobb külkereskedelmi kapcsolata van még Németországgal, Franciaországgal, Szerbia Montenegróval és Olaszországgal is.

Üzleti lehetőségek Bulgáriában

Bulgária nagyon kedvező kondíciókkal rendelkezik gazdasági társaságok beindítására és üzemeletetésére. Céget indítani nagyon egyszerű. A bolgároknál gazdasági társaságok alapíthatóak (tehát szövetkezetek, kereskedelmi- és polgárjogi társaságok). Alig több, mint egy hónap alatt (átlagos idő) létre lehet hozni egy üzleti szervezetet, kb. 50 – 100. 000 Ft. között. A cégalapításról az 1991. évi törvény rendelkezik, a külföldi illetékességű gazdasági társaságokra még ezen felül a Külföldi Befektetőket Védő Törvény (KBVT) is érvényes.